“Serà el primer mercat amb un hort urbà”

Carme Garrido és la directora del mercat de la Vall d’Hebron. Aquest mercat, situat a la Ronda de Dalt, està immers en un procés de remodelació des de fa més de dotze anys. Sembla que les obres arribaran aviat. Garrido explica tots els secrets d’aquesta remodelació que convertirà el de la Vall d’Hebron en el primer mercat de Barcelona amb un hort urbà.

El procés de remodelació del mercat fa molts anys que va començar, aproximadament en fa dotze.

No fa pas aquesta sensació…

Va ser el primer moment en què es va parlar de remodelar el mercat. Hem passat per diferents fases, sobre tot pel que fa als paradistes.

Quina ha estat la seva actitud respecte la remodelació?

En un primer moment no volien, eren molt reacis. Amb el temps van veure que era el camí que havíem de seguir. Actualment han quedat la meitat de les parades, ara en tenim al voltant d’unes vint-i-cinc i estem immersos en un projecte de remodelació integral del mercat.

Com es va iniciar tot el procés de remodelació?

Hi havia moltes opinions; primer que es traslladava completament, després que no…La ubicació finalment será la mateixa. El nou mercat de la Vall d’Hebron tindrà un autoservei i comptarà també amb els serveis de parking i repartiment a domicili, que és molt important perquè el mercat està molt aïllat. També és una particularitat respecte la resta de mercats de Barcelona. Tots els altres estan just al mig d’un barri, en un punt cèntric.

“La cosa ja va de debò”

Quines fases ha tingut el procés?

Primer no es volia remodelar, després sí…Després els paradistes no s’ho creien, la decisió ha estat molt dilatada en el temps. Però ara la cosa ja va de debò. S’han amortitzat unes parades, d’aquí un parell de semanes es començarà a dir on va cadascú i al setembre ja hi haurà les parades noves. Al març sortirà la licitació d’obres i les bases de l’autoservei, que encara no es coneix quin serà.

Reformes1
Estat actual dels magatzems i cambres frigorífiques a la planta subterrània del mercat

Quina fisonomia tindrà el nou mercat de la Vall d’Hebron?

És un projecte de molta envergadura! Tindrà façanes de vidre, per la qual cosa les parades que estan al lateral s’hauran de moure. També es remodelaran tots els accessos al mercat, el carrer Trueba serà totalment peatonal, l’accés d’entrada al mercat també canviarà, el moll de càrrega i descàrrega despareix i es farà davant per donar majors facilitats. El mercat guanyarà tot l’espai de darrere.

“A la coberta del mercat hi posarem un hort urbà”

Què es pretén fer a la coberta?

Primer de tot s’han de reforçar els pilars, però a la coberta hi posarem un hort urbà. Serà el primer mercat on hi hagi un hort urbà. La idea és que sigui producte verd, mercat ecològic, producte de proximitat…

L’Espai Cuina’m patirà alguna modificació?

La planta on es troba es farà nova i pujarà d’alçada. Es tirarà a terra l’Espai Cuina’m, però el tornarem a tenir!

Reformes4
A la coberta s’hi instal·larà un hort. Serà el primer mercat de la ciutat amb aquest equipament

Com es gestionarà el dia a dia mentre durin les obres?

No hi haurà carpa provisional, seguirà a l’emplaçament habitual. Conviuran els paradistes i les obres. Com que la majoria de les obres seran a la part de darrere, no afectaran tan directament les parades.

“Es preveu és que el mercat tanqui trenta-cinc dies durant les obres”

Quina durada tindrà tot el procés de remodelació?

Es preveu que estigui llest en uns divuit mesos, entre que s’incien fins que arribi la inauguració. El que sí que es preveu és que el mercat tanqui trenta-cinc dies, sense que hi hagi cap mena d’activitat, perquè serà quan tindrà lloc l’obra grossa: els pilars, el terra, etc. Tot i així, s’aprofitarà el període vacacional, l’agost i el principi de setembre.

“Quan arribi el cànon hauran de pagar una mica més perquè la categoria del mercat haurà canviat”

Quin canvi notaran els paradistes en el seu lloguer mensual?

Els mercats estan catalogats en categories: primera, segona i tercera. En aquest cas, el mercat de la Vall d’Hebron és un mercat de tercera categoria, però quan estigui remodelat passarà a ser un mercat de segona categoria. Això vol dir que quan arribi el cànon hauran de pagar una mica més perquè la categoria del mercat haurà canviat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s