Més d’una dècada de lluita

Les obres de reforma del mercat de la Vall d’Hebron s’iniciaran al juny després de dotze anys de negociacions

“El procés de remodelació del mercat fa molts anys que va començar, aproximadament en fa dotze”. Sense pèls a la llengua, l’actual directora del mercat de la Vall d’Hebron, Carme Garrido, reconeix les dificultats d’un projecte que s’ha eternitzat però que en els propers mesos veurà la llum.

Finalment, la fase d’obres de remodelació de l’equipament situat a la Ronda de Dalt arrencarà a finals de juny. Tot i que encara falta per conèixer la constructora que es farà càrrec de la reforma, ja s’han avançat molts detalls del nou mercat.

Un hort urbà de gran superfície a la coberta, un autoservei, un pàrquing subterrani i un supermercat al seu interior, a més de la trentena de parades, són alguns dels nous equipaments que contempla el disseny del projecte. I tot plegat, en el mateix emplaçament. Perquè si al llarg dels anys de negociacions hi ha hagut una pedra a la sabata que ha tensat la corda ha estat la localització del nou mercat.

“El primer conveni que firmem l’any 2008 contempla un canvi d’ubicació, just davant de l’Hospital de la Vall d’Hebron”, explica Núria Pedro, secretària de l’associació de paradistes del mercat. Tot i que la idea inicial preveia un equipament molt ambiciós, l’esclat de la crisi econòmica deixa el projecte en paper mullat. “És aleshores quan els comerciants reivindiquem que la reforma es faci en el mateix emplaçament”. Pedro admet que aquesta va ser una de les etapes més eternes del procés: es va haver de fer marxa enrere després que s’hagués requalificat com a zona edificable l’actual espai del mercat.

Reformes2
Amb al remodelació del mercat, que es va inaugurar el 1969, desapareixeran les mítiques lletres d’accés al moll de descàrrega

L’associació ha picat pedra. “Han calgut anys de moltes converses, molta lluita i molta política”, reconeix Pedro. Finalment, el projecte compta amb el suport dels comerciants, el barri i els partits.

Però l’optimisme dels comerciants contrasta amb la grisor que presenta l’actual equipament. Moltes de les persianes del mercat estan abaixades. Segueixen tancades. La versió oficial és que molts paradistes s’han jubilat, però durant les converses es percep un sabor agredolç quan toquem aquest tema. En queden pocs, menys dels que s’esperaven, però tots fan pinya per fer realitat un mercat amb grans èxits de futur.

[L’Ajuntament de Barcelona ha declinat atendre l’equip d’aquest blog per recollir la seva versió]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s